Skip to content Skip to footer

Zabavne igre u kući u kojima mogu uživati svi

IGRAJMO SE ZAJEDNO

20 prijedloga kako se zabaviti kući sa porodicom i prijateljima

Ubrzani tempo života i razvoj tehnologije su sa svojim karakteristikama doveli do postepenog, a kod mnogih i potpunog odvajanja od onih trenutaka koji nam daju mogućnost da budemo autentični, svoji i slobodni. Trenuci iskrenosti, smijeha, oslobođenosti od prošlosti i strepnje za budućnost, su malo po malo ostavljeni za neke bolje dane.

„Malo starije“ generacije imaju iskustvo zajedničkih druženja, raznih kreativnih i „baš u tom trenutku“ izmišljenih igara, mnogo smijeha i pregršt pozitivnih osjećanja i sjećanja koja ostaju za čitav život. Neke mlađe generacije su možda imale sreću pa su s roditeljima, u početku „s mukom“, pristajali na te igre, a onda polako otkrivali čari zajedničkog vremena, saradnje, i kreiranja najvrijednijeg, „albuma sjećanja“.

Nekako smo zaboravili da za dobar provod nije potrebno ništa drugo osim dobrog društva, želje i malo kreativnosti. U to ime, mi vam donosimo neke od igara koje zajedno možete igrati sa porodicom i prijateljima. Možda kada je loše vrijeme i ne ide vam se van, ili na rođendanskim zabavama, na večerima sa prijateljima, a neke od njih možete čak isprobati i na zabavama sa poslovnim klijentima ili saradnicima. Bacili smo se na istraživanje, i donosimo vam one koje se nama čine najzabavnijim. Neke od ovih igara su idealne za „razbijanje leda“ za goste koji se ne poznaju dobro, a neke su savršene za stvaranje dugoročnih prijateljstava. Pa da krenemo…..

1. „VELIKI UMOVI SLIČNO MISLE“

Potreban vam je papir na kojem će te napisati kategorije poput (skupocjen auto, popularna TV emisija, naslov filma sa rječju „LJUBAV“, nešto što jedete za vrijeme ljeta, pjesma sa ženskim imenom u naslovu, poznata osoba koja ima crvenu kosu, grad koji počinje sa slovom C, sport bez lopte i sl.). Podijelite igrače u dva tima, i svakom igraču dajte olovku i papir. Čitajte kategoriju po kategoriju. Svaki igrač će napisati prve tri stvari koje mu padnu na pamet za svaku kategoriju. Nije dozvoljeno prepisivanje😊 Kada su sve kategorije pročitane, prebrojte koliko je igrača u svakom timu napisalo istu riječ kao drugi član ili članovi istog tima. Bodovi se dodjeljuju timu na osnovu toga koliko igrača ima slične riječi (npr. 2 boda za svaku riječ koju imaju dva igrača, 3 boda ako tri igrača imaju slične riječi za određenu kategoriju itd.).

2. „KO SAM JA“

„Ko sam ja“ je igra pogađanja gdje, ili imitirate ili crtate poznatu osobu. Mogu li vaši saigrači u timu pogoditi koga imitirate ili crtate? Ima mnogo varijanti ove igre, jedna je da se napiše ime na ljepljivi papir i zalijepi igraču na leđa ili na čelo. Zabavna je i dobra za „probijanje leda“.

3. „ISTINA ILI IZAZOV“

„Istina ili izazov je jednostavna igra koju svi znamo igrati. Lako je uskočiti u nju, i igrači odlučuju koliko će „izazovna“ biti.

4. „PICTIONARY“

Ne morate kupiti igru. Možete sami napraviti kartice i postaviti veliki papir za crtanje. Neke od ideja za riječi su: životinje, hrana, sport, muzika, aktivnosti, filmovi i sl.

5. „NEMOJ REĆI DA“

Zanimljiva igra koja je dobar način za upoznavanje. Igračima nije dozvoljeno reći DA ni u kojem obliku. Mogu biti prisiljeni nositi zaljepljene stikere svaki put kada kažu da, ili ogrlicu sa teglicom ako kažu DA za vrijeme zabave. Biće zabavno vidjeti ko je najviše „dekorisan“ na kraju večeri.

6. „PRESS KONFERENCIJA“

Jedinstvena igra za one starije od 14, koji se mogu zabaviti bez obzira koliko je gostiju. Jedan igrač se pošalje u susjednu prostoriju. Oni koji su ostali odlučuju ko će odsutni gost biti kada se vrati. Mora biti neka poznata osoba o kojoj svako zna ponešto. Može biti i zajednički prijatelj koga znaju svi. Kada se odabere ime, pozove se igrač u sobu i počinje  „press konferencija“. Drugi gosti postavljaju pitanja koja bi bila odgovarajuća za odabranu osobu. Gosti bi trebali biti kreativni i usmjeravati igrača kako bi pogodio o kome se radi. Može se ograničiti vrijeme ili pustiti da se odvija spontano. Nema pobjednika.

7. „REAGUJ I ODGLUMI“

Zabavna igra u kojoj igrači nasumično biraju komadić papira na kojem je napisano neko dešavanje, neka aktivnost (npr. osvajanje milion maraka na lutriji) i trebaju odglumiti koristeći geste, izraze lica, i kratke riječi. Nakon dogovorenog vremena, drugi igrači trebaju pogoditi šta se desilo što je dovelo do tih reakcija.

8. „KARTICE ZA POTICANJE RAZGOVORA“

Ako imate malo vremena možete napraviti „kartice za poticanje razgovora“ na kojima ćete napisati različita pitanja, vama bliska i zanimljiva. Kartice će vaši gosti ili igrači izvlačiti, i odgovarati na njih. Neke od ideja: „Navedi tri riječi koje te najbolje opisuju.“, „Ako bi mogao iznova gledati neki film koji bi to film bio?“, „Kada bi morao biti zarobljen u njekoj TV emisiji, u kojoj i zašto?. Pustite mašti na volju ♥

9. „ŠTA JE TO“

Podijelite se u grupe. Dodajte jednom igraču u svakoj grupi „nevidljivu“ loptu. Pitajte igrača da odluči koliko velika i koliko je teška lopta, koristeći ekspresije lica i govor tijela dok se lopta bude prebacivala između članova tima. Nakon što je lopta obišla krug, dodajte prvom igraču „nevidljivu“ grudvicu gline. Zamolite igrača da oblikuje glinu u neki predmet, tiho glumeći kako da koristi predmet, nakon što oblikuje predmet da ga doda drugom igraču. Sljedeći igrač predmet koristi za drugu svrhu, a onda zgnječi glinu i napravi novi predmet i aktivnost se nastavlja. Ohrabrite igrače da prave što neobičnije predmete i da dozvole što ekspresivniju glumu. Ova igra je ujedno jako dobra za razvoj komunikacijskih vještina putem govora tijela i gesta.

10. „ZAJEDNIČKE OSOBINE“

Napravite timove. Dajte svakom timu komad papira i olovku. Recite timu da je njihov izazov da napišu listu svega čega se mogu sjetiti a što članovi tima imaju zajedničko. Npr.: išli su u istu školu, vole istu vrstu muzike, nose isti brend cipela. Jedino pravilo je da ne mogu stavljati listu sličnih dijelova tijela. Recite timu da imaju 3 minute da napišu što više stvari i da moraju biti brzi. Na kraju provjeriti koji tim ima najviše stvari napisanih. Čitajte zajedno, razgovarajte o tome koliko je lagano ili teško otkriti nešto zajedničko sa drugima i kako nas sličnosti mogu zbližiti.

11. „PROSLIJEDI MASKU“

Igrači sjede u krugu, jedan igrač se okrene prema drugom, pogleda ga pravo u oči, i napravi najsmješniju facu ikada. Drugi igrač pokuša da napravi istu i proslijedi je drugom igraču i tako sve u krug. Ako ima više igrača, u isto vrijeme, prvi igrač se okreće osobi na drugoj strani i pravi „drugačiju“ smješnu facu ili „masku“ i to lice se prenosi u drugom smjeru. Nastavite dok obje maske ne dođu do prvog igrača, ili dok smijeh ne prekine igru.

12. „POZNATI LJUDI I MJESTA“

Svim učesnicima zalijepite kartice na leđe sa imenima poznatih ličnosti ili gradova. Igrači se moraju kretati prostorijom i pitati druge pitanja na koja odgovori smiju biti samo sa DA ili NE, kako bi otkrili tragove koji će im pomoći da saznaju ime osobe ili grada na kartici na njihovim leđima.

13. „NAJDRAŽA ŽIVOTINJA“

Zamolite igrače da kažu koja im je najdraža životinja i tri pridjeva koja opisuju tu životinju. Kada kažu, napišite ta tri pridjeva na karticu ISPRED njihovog imena (zamjenite ime sa životinjom). Sada zamolite igrače da se predstave koristeći navedene pridjeve i da opišu kako ovi pridjevi najbolje opisuju njihovu ličnost npr. „Odani, mekani, zaigrani Dino.

14. „MOŽEŠ LI POGODITI“

Neka igrači sjednu u krug. Dajte im komad papira i olovku i zamolite ih da napišu „neku poznatu činjenicu o njima“ a koju ostatak grupe ne zna. Zamolite ih da slože papir i stave u vrećicu. Neka jedan od igrača izvuče jedan papir i pročita naglas i pokuša da pogodi autorov identitet kao i da ponudi razlog za takvo pogađanje. Ako uspješno pogodi, proslijeđuje vrećicu narednom igraču i igra se nastavlja. Ako igrač ne pogodi daje se šansa svima da pogađaju. Ako niko ne pogodi, onda se autor tajne mora otkriti

15. „4 STVARI“

Navedite lik iz crtića, boju, auto i vrstu kuhinje (hranu) koja vas najbolje opisuje i zašto.

16. „POGODI HRANU“

Zavežite oči igračima iz tima, ako pravite timove, ili samo igračima, i provjerite da li mogu da pogode hranu. Prvi koji imenuje hranu dobija poen. Izaberite hranu koja je ili smješna kada se gleda kako je igrači jedu, ili izazovna, ili oboje (spagete, gljive, grejp, paprika, zaćini i sl.), budite keativni i šaljivi.

17. „JA ŠPIJUN“

Izaberite jednu osobu da igra prva. Ta osoba će izabrati nešto u sobi i opisati: „Ja špijun, sa svojim okom spazio sam nešto zeleno.“ Drugi pogađaju šta je to pitajući samo ona pitanja sa DA ili NE. Ko pogodi prvi osvaja nagradu ili postaje novi špijun.

18. „POTRAGA ZA BLAGOM“

Jedna osoba sakrije određene predmete na razna mjesta u kući. Onda napiše tragove gdje se koji predmet nalazi. Igrači se podjele u timove i pokušavaju naći sve predmete u određenom vremenu. Onaj tim koji pronađe najviše predmeta je pobjednik.

19. „PRIČA“

Odredite jednu osobu da započne igru. On/ona napiše jednu rečenicu koja započinje priču i doda olovku i papir sljedećoj osobi po redu. Oni dodaju rečenice i nastavljaju priču. Igra se nastavlja dok posljednja osoba ne napiše rečenicu kako bi završila priču. Onda se čita „nabacana“ priča naglas.

20. „PSIHIJATAR“

Jedna osoba („psihijatar“) napusti sobu. Ostali se dogovore da predstavljaju jednu osobu u sobi. Zajedno dogovaraju način predstavljanja. Onda se psihijatar vraća u sobu i postavlja pitanja svima (na koja oni odgovaraju kao da su osoba koju oponašaju) i pokušava da shvati koja je osoba u pitanju.

 

Vaš PsychoPractice tim ❤️