Skip to content Skip to footer

Kako funkcionište partnersko savjetovanje?

Cilj partnerskog savjetovanja, poznatog kao i bračno savjetovanje je da pomogne paru da nauče više jedan o drugome i da steknu zdrave vještine rješavanja problema.

 Bračni savjetnik obavlja razgovor sa oba partnera zajedno ili individualno za vrijeme prvih nekoliko susreta. Nakon toga, partneri daju svoju povratnu informaciju. Par može da postavi terapijske ciljeve uz vođenje savjetnika i razviti plan za savjetovanje tako da svi znaju šta mogu očekivati. 

U partnerskom savjetovanju pozitivni rezultati često ovise od motivacije para i posvećenosti procesu. Kako tretman napreduje, svaki od partnera može naučiti da bolje sluša i komunicira. Partneri takođe nauče kako da podržavaju jedno drugo na nove i adekvatnije načine. Nije rijetkost da se u terapijskoj seansi pojavi konflikt. Savjetnik će ostati neutralan i izbjeći zauzimanje strana. Neki od bračnih savjetnika često nude dodatne individualne seanse za svakog od partnera kao standardni dio tretmana. Drugi nude individualne seanse uz zahtjev. Bračno savjetovanje se odvija jednom sedmično, raspored može varirati od ciljeva partnera i uključenosti u individualni rad. Bračno savjetovanje je obično kratkoročno, ali naposljetku zavisi od posvećenosti para da veza raste i napreduje.

Ko su parovi koji se javljaju na savjetovanje?

Bilo koji par koji u istoriji zajedničkog života ima prostor za razvoj odnosa. Parovi mogu tražiti savjeotvanje kako bi razriješili probleme u vezi, dobili uvid u dinamiku njihovog odnosa, ojačali emocionalnu povezanost ili pronašli adekvatne načine da svoju vezu završe. Predbračno savjetovanje se nudi pojedincima koji planiraju vjenčanje.

Kada se preporučuje bračno savjetovanje?

S obzirom da svi parovi doživljavaju napetost i konflikte u svojoj vezi, mnogi nisu sigurni kada treba da potraže pomoć. Parovi mogu tražiti savjetovanje za različite probleme uključujući: 

 • Borbe za moć
 • Probleme u komunikaciji
 • Zloupotreba supstanci
 • Seksualno nezadovoljstvo
 • Finansijski problemi
 • Problemi sa ljutnjom
 • Prevara
 • Velike životne promjene
 • Učestali konflikti ili visok nivo stresa
 • Konflikti oko adekvatnih odgojnih metoda 

Većina partnerskih savjetnika se slaže u tome da je najbolje tražiti bračno savjetovanje čim se primjeti nepovezanost između parova, ne treba se odgađati dok situacija ne postane kriza. U mnogim vezama partnersko savjetovanje se ne uzima u razmatranje dok određeni problem ne potraje u prosjeku oko šest godina. Ovo odgađanje može oporavak veze učiniti mnogo težim.

Bračno savjetovanje je korisno i za partnere koji su odlučili da prave odluke u vezi budućnosti njihove veze. Parovi koji su u zdravoj vezi traže bračno savjetovanje kako bi povećali intimnost ili pronašli nove načine emocionalnog povezivanja. Parovi koji su odlučili da se razvedu, mogu tražiti pomoć kako bi se rastali uz uzajamno poštovanje.

Ljudi koji planiraju brak mogu odabrati da potraže predbračno savjetovanje. Ovakav vid savjetovanja pomaže paru da istraže područja konflikta ili brige koje mogu uzrokovati poteškoće ili nezadovoljstvo u braku. Ovakvo savjetovanje omogućava paru da razgovaraju o razlikama u mišljenju, ličnim vrijednostima i očekivanjima. Predbračno savjetovanje može otkriti više različitih problema o kojima par inače ne bi razgovarao. Ovo može biti jako korisno jer omogućava paru da procjene da li su u stvari kompatabilni za ulazak u brak.

Radno vrijeme

Ako osjećate da vam je potrebna individualna terapija, tu smo:

 • Ponedjeljak-Petak: 9:00 – 18:00
 • Vikend: Zatvoreno
Prof. dr. Jasna Bajraktarevic

Razgovarajmo!

Nudimo i mogućnost različitih online testiranja.