Press

Prof. dr. Jasna Bajraktarević: Vaspitavamo djecu da se
plaše života, a taj strah zapravo je anksioznost

faktor.ba

Postali smo usamljeni, probleme pokušavamo da riješimo sami ili u mikro svijetu, ne otvaramo se prema drugima, ne gajimo više sistem vrijednosti koji nas je činio ljudima od nastanka svijeta, kao što su empatija, emocionalnost, prijateljstvo, kaže psihologinja i univerzitetska profesorica.

Jedna od bolesti modernog doba, kako su je okarakterizirali stručnjaci, prije svega psiholozi i psihijatri, koji se njom intenzivno bave, jest anksioznost.

Pročitaj više

Bajraktarević za N1: Nacionalizam je dobar biznis

n1info.com

Jasna Bajraktarević, ugledna univerzitetska profesorica, specijalista socijalne psihologije, psihologije ličnosti i sportske psihologije bila je gošća emisije Pressing na N1.

Profesorica se odmah osvrnula na njenu titulu psihologa kazavši da nema potrebe da se naziva psihologinjom.

“Zabunili smo se sa ženskim pravima, lično mislim da ih ima i dovoljno. Danas se izmišljaju neki novi, rogobatni izrazi”.

Pročitaj više

Bajraktarević : U BiH gajimo konformiste

6yka.com

Jasna Bajraktarević, ugledna univerzitetska profesorica, specijalista socijalne psihologije, psihologije ličnosti i sportske psihologije bila je gošća emisije Pressing na N1. Profesorica se odmah osvrnula na njenu titulu psihologa kazavši da nema potrebe da se naziva psihologinjom. “Zabunili smo se sa ženskim pravima, lično mislim da ih ima i dovoljno. Danas se izmišljaju neki novi, rogobatni izrazi”.

Pročitaj više

Jasna Bajraktarevic: Krijemo se iza kolektiviteta

novinar.me

Godinama je radila u fudbalskim i košarkaškim sarajevskim klubovima, s kojima je postizala najbolje rezultate, njeni studenti su zadovoljni dolazili na predavanja, a kako i sama kaže – zbog njene ekavice, nikad niko nije otišao i napustio čas. U današnje vrijeme je teško sresti ovako uspješne ljude, a da iza njih ne stoji korupcija, konformizam, neprofesionalnost, nacionalizam ili neko drugo negativno ime za bilo koju od svih naših stvarnosti. Jasna Bajraktarević je sve suprotno od toga.

Pročitaj više

Jasna Bajraktarević o tome šta je nacionalizam, kako
odgojiti dijete i o depresiji i samopouzdanju

visoko.ba

Jasna Bajraktarević, ugledna univerzitetska profesorica, specijalista socijalne psihologije, psihologije ličnosti i sportske psihologije bila je gošća emisije Pressing na N1. Nacionalizam je dobar biznis. Profesorica se odmah osvrnula na njenu titulu psihologa kazavši da nema potrebe da se naziva psihologinjom. “Zbunili smo se sa ženskim pravima, lično mislim da ih ima i dovoljno. Danas se izmišljaju neki novi, rogobatni izrazi.” Nema vas mnogo u medijima.

Pročitaj više

Prof. Dr. Jasna Bajraktarević: Jedini cilj je podići tenzije

novovrijeme.ba

Nakon dvije godine izbivanja iz medijske javnosti, za Novo vrijeme govori Jasna Bajraktarević, cijenjena psihologinja, profesorica i intelektualka. Svjesni da smo u raljama medijskog “bombardiranja” reality-programima, u vremenu urušenih etičkih, moralnih, intelektualnih, tih nekad najcjenjenijih vrijednosti po kojima smo odgajali generacije, pitali smo gđu Bajraktarević gdje smo to zapravo dospjeli, kakvu “stvarnost” živimo te kakvu budućnost da očekujemo.

Pročitaj više

Svaki peti muškarac, koji se testira u Sarajevu, nije otac
svog djeteta

source.ba

Za Source.ba portal je danas govorila dr. Jasna Bajraktarević, poznati psiholog. Tema razgovora je bio podatak da svaki peti muškarac, koji se odlučuje na testiranje, nije otac svoga djeteta. Spomenuti podaci važe za Sarajevo, ali je slično i sa regionom. U Srbiji su te brojke i lošije, s obzirom da svaki treći muškarac, koji se odluči na testiranje, nije otac svog djeteta. U pitanju su podaci Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu i Zavoda za…

Pročitaj više

Važnije je sada raditi sa žrtvama ratnih trauma

klix.ba

Psihologinja Jasna Bajraktarević kaže da je neophodno raditi sa žrtvama nakon što svjedoče o traumama koje su preživjele prije 15 godina, kako ne bi doživjele još veću traumu. U razgovoru za BIRN – Justice Report Jasna Bajraktarević kaže da je psihološku terapiju žrtve, to jest svjedoka, važnije izvršiti sada nego da je izvršena neposredno nakon doživljene ratne traume, iz razloga što ljudski odbrambeni mehanizam u vrijeme mira više nije pripremljen da se nosi s takvom vrstom stresa.

Pročitaj više

Umjesto svadbi sve češći razvodi.

nezavisne.com

Iako je nekada brak bio svetinja, a zavjet na ljubav do smrti trajao je toliko čak i u ugovorenim brakovima, danas je situacija mnogo komplikovanija. Broj razvoda u Republici Srpskoj je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u stalnom porastu i alarmantno je da čak više od 11 odsto sklopljenih brakova završi razvodom. U RS se tokom prošle godine razveo 701 bračni par, što je za 66 parova više nego u 2006. godini. Prema najnovijim podacima, u prvom tromjesečju 2008. godine u ovom entitetu razvedeno je 228 brakova, što je…

Pročitaj više

Dr. Jasna Bajraktarević: Dvadeset godina se manipulira
ljudima na Balkanu!

frontslobode.ba

Nacionalizam je najunosniji biznis. Pomoću nacionalizma moguće je manipulisati masama i dominirati nad kolektivnom sviješću. Ratove su vodili ljudi koji su izmanipulisali najniži sloj društva u obrazovnom i socijalnom smislu. Kako odgajati današnju djecu ako je ono što uče u školama, gledaju na televizijskim ekranima i doživljavaju u svakodnevnom društvenom i porodičnom životu srozano na niske grane? Kad smo to postali asocijalni, sebični, zavidni i željni zavirivanja u tuđe živote?

Pročitaj više

Izvršite uplatu